Hát igen, Japánba ilyen is van...xD
Ez a teaházban zajlik le, minek kb. 4 és fél tatami a mérete. (egy tatami kb.: 90X1.80 cm)
Rikyu szerint, a teaszertartás 7 fontos lépésből áll.
A lépések sorrendben:
1. Meghívás: Az első pontban a vendéglátó megbeszélte a teamesterrel hogy kik is lesznek nála a vendégek. A vendégek száma 5-7 fő között lehet.
2. A vendégek érkezése: Mielőtt beengednénk őket a vendégek a machia-ban várakoznak, majd a ceremóniára készülnek.
3. Belépés a teaházba: A teaszertartás itt veszi kezdetét. Ez akkor történik mikor a teamester jelez. A vendégek nesztelen léptekkel, mélyen meghajolva mennek be a teázóba. A mély meghajlás részben azért fontos mivel az ajtó többnyire kicsit alacsony. Miután meghajoltak az ikebana előtt, csendben körülnéznek a teaházban. Majd végül megnézik a tokonoma-t, és a jel megadása után helyet foglalnak.
4. Teázás: A tea előtt a vendéglátó könnyű sütivel kínálgatja az ott lévőket. A teamester bambuszseprűvel söpri a csészébe a teaport, majd a szintén bambusz merőkanállal forró vizet eszt rá. Ezek után a seprűvel keveri meg, ebből lesz egy egy csésze teasűrítményt. A sűrítményből önt a vendégek csészéjébe amit még egy kis forró vízzel öntenek le.
5. Teaivás: A Japánoknak nem szokásuk ízesíteni a teát. A szabály szerint 3 lassú kortyot szabad inni, amit tilos felhörpinteni. Több csészényit is meglehet inni, ez nincs megszabva.
6. Beszélgetés: Mikor a vendégek már nem isznak, halkan beszélgetnek. A téma többnyire a teaház.
7. Távozás: Az utolsó pont. A teaszertartást mikor a mester jelez, befejezik. A vendégek elbúcsúznak a vendéglátótól, majd csendben távoznak.
|