Japánban immár több mint 16. 000 fajta szaké található. Ez a Japánok nemzeti italának számít, egyfajta bor ami csak rizsből készül. Rengetek fajtája van, pl.: száraz, enyhe, erős stb. A Tokiói Szaszakéban 100 különböző fajta található. Kyoto-nak fontos szerepe van a szaké elkészítésében, ott található a híres gyár is. Az ital már-már szinte nélkülözhetetlen japánban olyannyira hogy a shinto vallásban is szerepe van.
A szaké készítése:
- az egész keményített rizsből készül ami úgymond fényeznek
- Majd következik a tisztítás
- Ásztatás
- Gőzölés
- Majd különleges porral beszórják, amitől erjedni kezd
- Szaké főzés
- Keverés/préselés (Ilyenkor készülnek a szaké sütik is m_._m)
20 nap alatt készül el egy átlagos szaké.
40 nap alatt készül el egy prémium szaké.
|